Politechnika Wrocławska zamontowała w USK śluzy ochronne

Politechnika Wrocławska zamontowała w USK śluzy ochronne


Cztery śluzy do izolacji osób zarażonych wirusem SARS-CoV-2 zostały zamontowane w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym we Wrocławiu przy ul. Borowskiej. Urządzenia skonstruowali naukowcy z Wydziału Mechanicznego Politechniki Wrocławskiej.


Prototyp śluzy powstał w czerwcu 2020 r., gdy okazało się, że wiele szpitali - które nie mają profilu zakaźnego - nie jest przystosowanych do skutecznej izolacji pacjentów z COVID-19. Naukowcy z PWr stanęli przed wyzwaniem zbudowania śluzy do szybkiego montażu, która zapewniłaby personelowi medycznemu lepszą ochronę, niż np. alternatywnie stosowane kurtyny paskowe, była przy tym tania (do ok. 3 tys. zł) i łatwa do dezynfekcji.


- Zdecydowaliśmy się na konstrukcję z popularnych w przemyśle aluminiowych profili rowkowych, zabudowaną ścianami z poliwęglanu komorowego przy użyciu taśmy dwustronnej, która jest dedykowana do łączenia tego typu materiałów - tłumaczy dr inż. Gustaw Sierzputowski z Katedry Inżynierii Pojazdów na Wydziale Mechanicznym PWr. - Wszystkie te elementy są łatwo i szybko dostępne, a sposób ich łączenia umożliwia dopasowanie do nierównych ścian i podłóg.


Do montażu wystarczają najprostsze narzędzia: dwa klucze imbusowe i nożyk do tapet. Pierwszy wariant śluzy był kabiną przymocowaną do ościeżnicy drzwi do sali chorych. - Okazało się jednak, że są szpitale, które potrzebują oddzielenia całego korytarza lub modułu oddziału. Stworzyliśmy więc kolejne warianty śluz. Ich złożenie zajmuje jedynie kilka godzin i o to nam też chodziło przy projektowaniu - wyjaśnia dr inż. Gustaw Sierzputowski. Wymiary śluz w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym zostały dostosowane do potrzeb placówki, a zabezpieczenia mają formę jednokomorową.


- To fantastyczne, a jednocześnie proste rozwiązanie, które bardzo pomaga nam w codziennej pracy oraz walce z wirusem SARS-CoV-2 - mówi prof. Tomasz Zatoński, prorektor Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu ds. budowania relacji i współpracy z otoczeniem. - Dzięki izolacji pacjentów, chronimy nie tylko ich samych, ale także nasz personel medyczny.


Analizę skuteczności konstrukcji przeprowadziła mgr Justyna Molska z Katedry Inżynierii Pojazdów PWr, która rozpylała bioaerozol testowy po jednej stronie śluzy, sprawdzając redukcję liczby bakterii testowych na poszczególnych etapach przechodzenia przez śluzę oraz poza pomieszczeniem. Rozwiązanie wykazało redukcję bioaerozolu o ponad 87 proc., a przy braku śluzy - niecałe 12 proc.


Przy projektowaniu i budowie śluz naukowcy byli wspierani przez firmy Neosysteme, TKM Projekt oraz J.J. Czech.


fot. USK we Wrocławiu


 

Studenci materiały szkoleniowe i informacje

materialy_szkoleniowe.jpg
Obraz_423.jpg

BIP

bip_maly.gif